570 yıl önceki ilk silahlanma yarışı ortaya çıktı

Kambriyen Dönemine Ait Fosil Kabuklarında Yırtıcı-Av Silahlanma Yarışı

Bu fosil kabuklar, Kambriyen Patlaması olarak bilinen döneme ait. Bu dönem, Dünya’da yaşam çeşitliliğinin hızla arttığı ve ekosistemlerin oluşmaya başladığı bir zaman dilimini ifade ediyor. Araştırmacılar, av ve yırtıcı arasındaki bu “silahlanma yarışı”nın, bu çeşitliliğin oluşmasında önemli bir rol oynadığını düşünüyor.

Gizemli Delikler İçeren Kabuklar

Fosillerin incelenmesi, yırtıcıların bu kabuklara delikler açarak avlarını hedef aldığını gösteriyor. Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden paleontolog Russell Bicknell, “Bu kritik evrimsel kayıt, yırtıcıların erken hayvan ekosistemlerinin gelişiminde oynadığı kilit rolü ilk kez net bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

Araştırmada incelenen kabuklar, Lapworthella fasciculata adı verilen bir türün fosilleri. Kabukların üzerindeki deliklerin konumu ve düzeni, bu deliklerin yırtıcılar tarafından kasıtlı olarak oluşturulduğunu ortaya koyuyor. Yırtıcıların saldırıları karşısında L. fasciculata’nın kabuklarının kalınlaştığı ve delik sayısının azaldığı görüldü. Ancak yırtıcılar da “silahlarını” güçlendirerek tekrar kabukları delmeyi başardı.

İlk Silahlanma Yarışı

Bu süreç, yırtıcıların avlarını avlamak için geliştirdiği yöntemlerle, avların kendilerini savunmak için geliştirdiği özellikler arasında bir denge olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, bu döngünün bilinen en eski evrimsel silahlanma yarışı örneği olduğunu belirtiyor.

Araştırma, bu tür güçlü seçilim baskılarının türlerin fiziksel özelliklerini hızlıca değiştirebileceğini ve hatta yeni türlerin oluşumuna yol açabileceğini ortaya koyuyor. “Bu, Kambriyen Patlaması sırasında fenotipik değişimlerin ne kadar hızlı meydana geldiğini gösteriyor,” diyen Bicknell, bu tür bir evrimin çevresel faktörlerle birleştiğinde türleşmeyi hızlandırabileceğine dikkat çekiyor.

 

Related Posts

Yıldızlar iki kez patlayabiliyor: Kozmolojide büyük keşif

Evrenin en etkileyici olaylarından biri olan süpernova patlamaları, yıldızların yaşamlarının sonundaki dev patlamalar olarak biliniyor. Fakat bilim insanlarının son araştırması, bazı yıldızların bir değil, iki kez patlayabildiğini ve bu patlamanın görsel kanıtlarını ortaya koydu.

Ebrar Keskin’den altın madalya

Milli para atlet Ebrar Keskin, Çekya’da devam eden Dünya Para Atletizm Grand Prix yarışmasının 9. ve son ayağında gülle atmada altın madalya kazandı.

Herkesi ilgilendiriyor! Bu ayar yüzünden tüm verileriniz ele geçebilir!

Akıllı telefonlar daha önce bağlanılan Wi-Fi ağlarını hafızasında tutarak, bu ağlar yeniden algılandığında otomatik olarak bağlantı kurabiliyor. Ancak bu özellik, özellikle kamuya açık alanlardaki ağlarda önemli bir güvenlik riski doğuruyor. Kafe …

Yeni bir kan grubu keşfedildi: Gwada Negatif

Fransa’nın ulusal kan tedarik kurumu EFS, dünyada ilk kez tespit edilen yeni bir kan grubu sistemini kamuoyuna duyurdu.

WhatsApp’a reklam geliyor

Yıllardır kullanıcılarına ücretsiz ve reklamsız hizmet sunan WhatsApp, sonunda platforma reklam getirme kararı aldı. Meta çatısı altındaki popüler mesajlaşma uygulaması, ilk etapta yalnızca “Durum” (Status) bölümünde reklam gösterecek.

BYD’nin SEAL U modeli ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçildi

BYD SEAL U modeli Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) üyelerinin oylarıyla 2690 puan alarak, “Türkiye’de Yılın Otomobili” seçildi. BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergun, “Hem elektrikli hem de şarj edilebilir hibrit versiyonuna sahip SEAL U, Türkiye’de Yılın Otomobili Ödülü’nü kazanarak, bu başarılara bir yenisi ekledi” dedi.