gida israfini onlemek icin ihtiyac listesi kjsydtsZ.jpg
Gıda İsrafıyla Mücadele İçin Öneriler
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güzün Kaban, gıda israfının önlenmesi için insanların ihtiyaçlarını listeleyip ona göre alışveriş yapmaları gerektiğini belirtti.
Kayseri 2. Geleneksel Et ve Ürünleri Çalıştayı’na katılan Kaban, dünya genelinde özellikle meyve ve sebzelerin fazla israf edildiğine dikkat çekti. Ayrıca, bu israfın sadece yiyeceklerle sınırlı olmadığını, toprak, enerji ve su gibi kaynakların da israf edildiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kaban, herkesin israfı önlemek adına dikkatli olması gerektiğini, günümüzde açlık nedeniyle ölenlerin sayısının kanserden ölenlerden fazla olduğuna dikkat çekerek, insanların geleceği düşünerek stratejiler geliştirmesi gerektiğini söyledi.
Gıda israfının evlerde başladığını belirten Kaban, alışveriş yaparken ihtiyaca göre hareket etmenin önemini vurguladı. Ayrıca, meyve ve sebzelerin nasıl muhafaza edilmesi gerektiği konusunda da bilgi sahibi olunması gerektiğini ifade etti.
Planlı alışveriş yapmanın da önemli olduğunu belirten Kaban, “En önemli şey ihtiyacın kadar almak. Biz israfa alışveriş yaparken başlıyoruz, az almayı bilemiyoruz. Gıda kayıplarını önlemek için depolama sistemlerinin geliştirilmesi ve üretim aşamasında gıdaların muhafaza edilmesi gerektiğini unutmamalıyız.” şeklinde konuştu.