GSÜ öğrencilerinden polis şiddeti raporu!

İstanbul’da Binlerce Yurttaş Ekrem İmamoğlu’nun Gözaltına Alınmasını Protesto Etti

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından ülke genelinde binlerce yurttaş protesto gösterileri düzenledi. Üniversiteliler başta ders boykotu olmak üzere yürüyüş, eylem ve forumlarla yaşananlara tepki gösterirken Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, hazırladıkları raporla polis şiddetine dikkat çekti.

Rapor, orantısız müdahalelerin örneklerinden biri olarak ODTÜ’de yaşanan polis müdahalesini öne çıkarırken kampüs içerisinde polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesi nedeniyle birçok öğrenci yaralandı, bazı öğrencilerde kalıcı hasar bıraktığı belirlendi. Aynı süreçte kampüs çıkışlarının engellendiği, öğrencilerin adeta kampüste hapsedildiği raporun tespitleri arasında yer aldı.

İstanbul’da ise 19-21 Mart tarihlerinde Saraçhane’de düzenlenen protesto gösterileri sırasında demokrasi ve özgürlük talebiyle eylem yapanlar tazyikli su, biber gazı ve plastik mermiyle karşılaştı. Müdahaleden kaçan öğrencilerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi binasına sığınmak zorunda kaldığı, güvenlik güçlerinin belediye binasını ablukaya aldığına yer verilen raporda, Bozdoğan Kemeri önünde yerde savunmasız halde bulunan bir gence yönelik şiddet, “yetki aşımı” ve “insanlık dışı muamele” kapsamında değerlendirildi.

“VALİLİĞİN YASAK KARARI HUKUKSUZ”

Raporda İstanbul Valiliği’nin 19-26 Mart tarihleri arasında aldığı genel yasak kararı da “kategorik yasak” olarak değerlendirilirken Anayasa Mahkemesi ve AİHM içtihatlarına göre, bu tür ayrım gözetmeksizin alınan yasak kararların, temel hak ve özgürlüklerin özüne müdahale anlamına geldiği iletildi. Söz konusu raporda, “Yasak süresince barışçıl toplantılar ile kamu düzenini bozabilecek nitelikteki eylemler arasında ayrım yapılmamış, tüm toplanmalar yasaklanmıştır” ifadesiyle uygulamanın hukuksuz olduğuna dikkat çekildi.

Öğrencilerin yalnızca eylem yapılan meydanlarda değil, sonrasında da sistematik baskıyla karşı karşıya kaldığı hatırlatılan raporda, bin 133 kişinin gözaltına alındığı eylemlerde, avukatlarla iletişim haklarının engellendiği, nezarethane koşullarının insan onuruna aykırı olduğu ve bazı öğrencilerden uzun süre haber alınamadığı da belirtildi.

GSÜ öğrencilerinin, polis ekiplerini insan haklarına uygun hareket etmeye çağırdığı raporda, “Kolluk yetkililerini, yetkilerini insan hakları normlarına uygun şekilde kullanmaya davet ediyoruz. Tüm idarenin, kolluk görevlilerinin bireysel cezai sorumluluğunu hatırlatıyor, hiç kimsenin yargıdan bağışık olmadığını vurguluyoruz.” ifadelerine yer verildi.

Related Posts

ABD’den sınırları çeken soru: Pasifikte saflar netleşiyor

ABD, Tayvan krizi ihtimaline karşı Japonya ve Avustralya’dan pozisyonlarını netleştirmelerini istedi. Tokyo ve Canberra bu talebe hazırlıksız yakalanırken, ABD’nin Tayvan’ı koşulsuz savunacağına dair resmi bir taahhüdü bulunmuyor.

12 şehirde musluk suyu içmek yasaklandı

Fransa’da musluk suların yasal sınırın üstünde kirlenmesi nedeniyle 12 şehirde içmek valilik kararıyla yasaklandı.

Çin 75 ülkeye vizesiz giriş hakkı tanıdı: Türkiye listede mi?

Çin, 16 Temmuz itibarıyla 75 ülkeye vize muafiyeti tanınacağını açıkladı. Vize muafiyeti tanınan ülkeler arasında Fransa, Almanya, Hollanda, İtalya, İspanya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve bazı Latin Amerika ülkeleri bulunuyor. Türkiye ile Çin …

CHP’li Emir, başkan Tutdere’nin tutuklanmasına tepki gösterdi: Anayasa çiğnenmiş, Adıyamanlıların seçme hakkı gasp edilmiştir

CHP’li Emir, başkan Tutdere’nin tutuklanmasına tepki gösterdi: Anayasa çiğnenmiş, Adıyamanlıların seçme hakkı gasp edilmiştir

Trump’tan Brezilya’ya ‘Bolsonaro’ tehdidi: Cadı avı sona ermezse yüzde 50 gümrük vergisi gelecek

Trump’tan Brezilya’ya ‘Bolsonaro’ tehdidi: Cadı avı sona ermezse yüzde 50 gümrük vergisi gelecek

İmamoğlu’ndan kritik Kanal İstanbul tepkisi

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda orman yangınlarından Kanal İstanbul gündemine kadar Türkiye’de doğal yaşamın karşılaştığı sorunları hatırlattı. İmamoğlu, ” İktidar rant uğruna, İstanbul’un su kaynaklarını, ormanlarını, toprağını ve geleceğini feda ediyor.” dedi