Kalp krizi bazı belirtilerle ortaya çıkıyor

Sağlık Haberleri

Kalp krizi, kalbe kan akışının ani biçimde kesilmesi sonucu ortaya çıkar ve zamanında müdahale edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, erken belirtileri tanımak büyük önem taşır.

KALP KRİZİ NEDEN VE NASIL OLUŞUR?

Kalp krizi, koroner arterlerdeki tıkanıklık nedeniyle kalp kasına giden kan akışının azalması veya tamamen kesilmesi sonucunda gelişen doku ölümüdür. Bu durum, kalp kasının hasar görmesine ve ölmesine yol açabilir. Kan akışındaki azalma sadece kalp için değil, tüm vücut için ölümcül olabilir.

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER

1. Göğüs Ağrısı

Genellikle en yaygın belirtidir.

Göğüs bölgesinde baskı, sıkışma, yanma veya dolgunluk hissi yaşanabilir.

Ağrı aniden başlayabilir ve uzun sürebilir.

Dinlenme ile geçmeyebilir.

2. Üst Vücut Ağrısı

Ağrı sadece göğüs bölgesinde değil, omuzlar, kollar (özellikle sol kol), sırt, boyun ve çene gibi bölgelerde de hissedilebilir. Kadınlarda bu belirtiler bazen göğüs ağrısından daha belirgin olabilir.

3. Nefes Darlığı

Nefes darlığı, egzersiz sırasında veya dinlenme halinde meydana gelebilir. Göğüs ağrısı ile birlikte veya tek başına görülebilir.

4. Soğuk Terleme

Hızla başlayan ve açıklanamayan soğuk terleme de belirtiler arasındadır.

5. Mide Bulantısı veya Hazımsızlık

Özellikle kadınlarda, kalp krizi mide rahatsızlıkları gibi hissedilebilir. Bulantı, kusma ve mide yanması gibi belirtiler görülebilir.

6. Baş Dönmesi veya Sersemlik

Düşük tansiyonla birlikte baş dönmesi, bayılma hissi ile sonuçlanabilir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Kadınlar, yaşlılar ve diyabet hastaları genellikle farklı belirtiler gösterebilir. Eğer yukarıdaki belirtilerden biri veya birkaçı aniden başladıysa ve 5-10 dakika içinde geçmiyorsa, derhal 112’yi (ya da yerel acil servisi) aramak önemlidir. Kendi kendinize hastaneye gitmek riskli olabilir.

Related Posts

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.

Çocuklarda bu belirtilere dikkat! Nezleyle karıştırılıyor…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Hüseyin Yıldız, alerjilerin mevsim geçişlerinde özellikle okul çağındaki çocuklarda sık görüldüğünü belirterek ailelere önemli uyarılarda bulundu.