Zirai don Türkiye’nin birçok ilde etkili oldu

“`html

AA

Nisan ayında Türkiye genelinde yaşanan kar yağışı ve soğuk havaların etkileri, başta kayısı olmak üzere üzüm, elma, kiraz, incir gibi pek çok tarım ürününü olumsuz etkiledi. Soğuk hava, meyve ağaçlarında büyük zararlar meydana getirdi.

MALATYA, ELAZIĞ

Özellikle Malatya’da kayısı ağaçları zirai dondan ciddi şekilde zarar gördü. Malatya Valisi Seddar Yavuz, bu konudaki durumu değerlendirmek üzere ilgili kuruluşlarla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantı sonrası basın mensuplarına bilgi veren Yavuz, zirai donun kayısı dahil olmak üzere birçok tarım ürününde kayıp yaşandığını vurgulayarak, “Hasar tespit çalışmaları için sahada incelemelere başlandı.” ifadelerini kullandı.

Elazığ’da da badem ve üzüm dahil çeşitli meyve ağaçları bu olumsuz hava koşullarından etkilendi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zarar tespit sürecine hız verdi.

Keban ilçesine bağlı Akçatepe köyünün muhtarı Hadi Fırat, zirai don nedeniyle meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirterek, “Gece kar yağışı sonrası dondan etkilenen ağaçlar büyük kayıplar yaşadı.” dedi.

MANİSA, İZMİR, UŞAK, DENİZLİ

Manisa’nın çeşitli ilçelerinde, hava sıcaklıklarının sıfırın altına düşmesi, üzüm bağları ve diğer tarım alanlarında hasara yol açtı.

Üzümün yanı sıra kiraz, kayısı gibi meyve ağaçları da etkilenirken, Turgutlu Ovası’nda hasar tespit çalışmaları hızla sürdürülüyor.

İzmir’in Menemen, Aliağa ve Selçuk ilçelerinde üzüm bağları, Kemalpaşa’da kiraz ağaçları bu durumdan zarar gördü. Hasar tespit süreçleri devam ediyor.

Uşak’ta meydana gelen zirai don, 74 bin 439 alanda üretim yapılan badem, ceviz ve kayısı ağaçları ile erik, üzüm ve vişne ağaçlarında ciddi zararlar oluşturdu.

Denizli’nin Pamukkale, Güney ve Çal ilçelerinde ise elma, kayısı ve üzüm bahçeleri olumsuz hava koşullarından etkilendi.

BURSA, ESKİŞEHİR, BİLECİK, ÇANAKKALE, YALOVA, TEKİRDAĞ

Bursa’nın Mudanya ilçesinde ise zirai don, meyve ağaçlarına önemli zararlar verdi. Mudanya Ziraat Odası Başkanı Zekai Samast, “Yaşanan zarar, üreticileri zor durumda bıraktı.” dedi.

İlçe genelinde %50’ye ulaşan hasar oranları doğrultusunda, üreticilerin desteklenmesi gerektiğini ifade etti. Işıklı Mahallesi Muhtarı Tarık Şengül, özellikle incir arazilerinin ciddi hasar gördüğünü belirtti.

Eskişehir’de ise kiraz ve ceviz bahçeleri zarar gördü. Bilecik ve Çanakkale’de de çeşitli meyve ağaçları bu dondan etkilendi.

Tekirdağ’da ise bağlar zarar gördü ve üreticilere önlemler konusunda bilgilendirme yapıldı.

NİĞDE, KARAMAN

Niğde’deki elma bahçeleri de soğuk hava ve zirai don nedeniyle zarar gördü. Niğde Elma Üreticileri Birliği Başkanı Atilla Kaplan, “Bu yıl beklediğimiz verimi alamayacağız.” diye konuştu.

Karaman’da da benzer şekilde elma ağaçları etkilendi. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, üreticilerin don olayına karşı önlemler aldığını, ancak bu çabaların yeterli gelmediğini söyledi.

AKSARAY, KONYA, KIRŞEHİR

Aksaray’daki zirai don, domates ve biber seraları ile ayçiçeği ve şeker pancarını etkiledi. Konya’da meyve bahçeleri olumsuz etkilerken, Kırşehir’deki ceviz bahçeleri de zarar gördü.

SAKARYA, KARABÜK, DÜZCE, BOLU

Sakarya’nın bazı ilçelerinde meyve ve sebzeler zarar gördü. Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, “Üzüm, erik ve cevizler büyük zarar gördü.” diye belirtti.

Karabük’te ise bağ alanları ve meyve ağaçlarında hasar oluştu; Düzce’deki yüksekliklerde yaban mersini ve frambuaz da etkilendi.

Bolu’da ise 11-12 Nisan’da zirai don olayları meydana geldi ve çeşitli meyve türlerinde hasar oluştu. Erken hasar tespit süreçleri alınmaya başlandı.

TRABZON, ORDU, RİZE, GİRESUN

Trabzon’un yüksek kesimlerinde zirai don yaşandı, fındık ve diğer meyveler etkileniyor. Ordu’da da fındık bahçelerinde zarar olduğu belirtiliyor.

Rize’de ise çay bahçeleri olumsuz hava koşulları yüzünden zarar gördü. Giresun’da da fındık bahçelerinde hasar oluştu.

KAHRAMANMARAŞ, ADIYAMAN

Kahramanmaraş’ta hava sıcaklığı sıfırın altına gerilerken, bu durum tarım alanlarında hasara yol açtı. Elma, ceviz ve kiraz gibi ürünler de etkilendi.

Adıyaman’daki badem ağaçları da yaşanan soğuk hava dolayısıyla zarar gördü ve tespit çalışmaları sürdürülüyor.

ERZİNCAN, ERZURUM, TUNCELİ

Erzincan’da çeşitli meyve türlerinde zarar gözlemlenirken, Erzurum ve Tunceli’de de zirai don etkileri hissedildi. Hasar tespitleri devam eden bu bölgelerde özellikle kayısı ve ceviz ağaçları zarar gördü.

AMASYA, TOKAT, ÇANKIRI, ÇORUM

Amasya’daki zirai donun etkileri sürerken, meyve ağaçlarında önemli kayıplar oluşuyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, zarar tespit çalışmalarına başladı.

Tokat ve Çankırı’da da benzer meydana gelen zirai don olayları, meyve ağaçlarında ciddi hasar oluşturdu.

KASTAMONU, SAMSUN

Kastamonu’daki fındık, elma ve ceviz ağaçları zarar gördü. Sıcaklık düşüşlerinin etkisiyle, hasar gayri resmi olarak değerlendirilmeye başlandı.

Samsun’da da zirai don, fındık alanlarına zarar verdi. Üreticiler, hasar ihbarında bulunmak için Tarım ve Orman Müdürlüğü ile irtibata geçiyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

“`

Related Posts

Elektrikli araçlara ilgi artıyor

Mart ayında elektrikli araç şarj soket sayısı bir önceki aya göre yüzde 2,3 artarak 28 bin 717’ye ulaştı. Aynı dönemde elektrikli araç sayısı da 220 bini aşarken, şarj altyapısındaki büyüme dikkat çekti.

Faiz artışı sonrası kredi kartı kullanımında rekor! Tüketici tercihlerini değiştiriyor

Faiz oranlarındaki artış yurttaşları kredi kartlarına yönlendirdi. Kredi kartı ve kredili mevduat hesabı kullanımı hızla arttı. Bu eğilim, önümüzdeki dönemde de devam edebilir.

Almanya’da hükümet 2025 büyüme beklentisini düşürdü

Almanya’da hükümet, bu yıl için daha önce yüzde 0,3 olarak açıklanan büyüme beklentisini ABD Başkanı Donald Trump’ın politikalarının ardından küresel ticari gerginliklerin etkisiyle yüzde 0’a düşürdü.

Merkez Bankası rezervleri 5 haftadır eriyor: İmamoğlu operasyonlarının etkisi sürüyor!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın son verilerine göre uluslararası rezervlerde bir düşüş yaşandı. Yatırımcılar rezervlerin erimesinin süregeldiği bu dönemde ekonomik gelişmeleri dikkatle izliyor.

Hatay’da ticaret modern mimariyle yapılan iş yerleriyle yeniden canlanacak

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’teki depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da ticari hayatın yeniden canlanması için yürütülen çalışmalar kapsamında, tarihi Uzun Çarşı etrafındaki caddede 426 bağımsız iş yerinin yapımı sürüyor.

Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da dün 6,2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD’dan yapılan açıklamaya göre sarsıntı, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı kaydedilirken deprem vergileri ve kentsel dönüşüm çalışmalarının yetersizliği tekrar tartışma konusu oldu. Peki 22 yıllık AKP iktidarında toplanan deprem vergileriyle kaç ev kentsel dönüşüme girebilirdi? İşte ayrıntılar…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir