Bu kan grubuna sahipseniz dikkat, Alzheimer’a yakalanma riskiniz yüzde 82 daha fazla!

Kan Grubunun Alzheimer Riski Üzerindeki Etkisi: Yeni Araştırma

Bilimsel çalışmalar, kan grubunun kişilerin sağlık durumları üzerinde belirli etkiler yaratabileceğini gösteriyor. diariouno.com’un haberine göre, yeni bir araştırma, belirli kan gruplarının Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklara karşı duyarlılıklarının daha yüksek olabileceğini ortaya koydu. Peki, hangi kan grupları bu hastalıklara karşı daha hassas?

En Az Rastlanan Kan Gruplarından AB Kan Grubu

Vermont Üniversitesi’nin Neurology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, dünya genelinde en az rastlanan kan gruplarından biri olan AB kan grubuna sahip bireylerin, Alzheimer ve diğer bilişsel sorunlara yakalanma riski daha yüksek. 65 yaş ve üstü 1.200 katılımcının verilerinin incelendiği araştırma sonuçlarına göre, AB kan grubuna sahip kişilerin hafıza ve düşünme sorunları yaşama riski diğer kan gruplarına sahip bireylere göre %82 daha fazla.

AB kan grubuna sahip kişilerde Alzheimer’ın erken belirtilerinden biri olan hafif bilişsel bozukluk (MCI) yaşama riskinin de önemli ölçüde daha yüksek olduğu belirlendi. Araştırmacılara göre, bu durum AB kan grubuna sahip bireylerde yüksek seviyelerde bulunan Faktör VIII adı verilen pıhtılaşma faktörü ile ilişkilendiriliyor. Bu faktörün, beyin kan akışını etkileyerek uzun vadede bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor.

Diğer Kan Grupları ve Beyin Sağlığı İlişkisi

AB kan grubunun en yüksek riski taşısa da, diğer kan gruplarının da beyin sağlığı üzerinde etkileri olabileceği belirtiliyor:

  • Tip 0: Kalp hastalığı riskinin düşük olduğu bu kan grubu, bazı araştırmalara göre Alzheimer riskinin de az olduğunu gösteriyor.
  • Tip A ve B: Orta düzeyde risk taşıyan bu gruplar için veriler kesin olmamakla birlikte, bazı çalışmalar bu gruplarda da bilişsel sağlık sorunlarına yatkınlık olabileceğini düşündürüyor.

AB Kan Grubu Sahipleri İçin Öneriler

AB kan grubuna sahip olmanın Alzheimer riskini artırdığı gerçeği
bulunsa da, bu kişiler Alzheimer’a yakalanacakları anlamına gelmez. Ancak, Alzheimer’a karşı daha sağlıklı bir yaşam sürmek için şu önerilere dikkat etmek önemlidir:

  1. Dengeli beslenmeye özen gösterin.
  2. Düzenli egzersiz yapın.
  3. Zihinsel aktivitelerle beyninizi uyarın.
  4. Kan basıncınızı ve kolesterol seviyenizi kontrol edin.
  5. Yeterli uyku alın ve stresle başa çıkma yöntemleri geliştirin.

Related Posts

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle her yıl 600 milyon insan hastalanıyor

Yakın Doğu Üniversitesi tarafından düzenlenen seminerde “Gıda Güvenliği Yönetiminin Uluslararası Boyutu” ele alındı. Güvenli olmayan gıdalar nedeniyle yaşanan hastalıklara dikkat çekilen seminerde akıllı tarımın önemi vurgulandı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Uzmanından astım hastaları için iyi haber: “Biyolojik ajan tedavisi” acile başvuruları azaltıyor

Yumurtalık kanseri sinsice ilerliyor! İhmale gelmez 9 önemli belirtisi var

Sinsice ilerlediğinden genellikle tanısı ileri evrede konulan yumurtalık kanserinin görülme sıklığı son yıllarda giderek yaygınlaşıyor. Yumurtalık kanserinin her yaşta görülebildiğini, ancak günümüzde gençlerde de sık rastlandığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum, Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Mete Güngör, ihmale gelmez bazı belirtileri sıraladı.