Büyük Boa’nın Ölümüyle Antik Bo Dili Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

Hindistan’ın Andaman Adaları’nda Büyük Boa’nın Ölümü ile Bo Dili Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Büyük Boa, binlerce yıldır konuşulan Bo dilinin son temsilcisi olarak Hindistan’ın Andaman Adaları’nda yaşamını yitirdi.

Dilbilimci Prof. Anvita Abbi, Büyük Boa’nın ölümüyle birlikte Hindistan’ın kültürel mirasının unutulmaz bir parçasının kaybolduğunu belirtiyor.

Bo, Andaman Adaları’nda yerli kabileler arasında kullanılan Büyük Andaman dil ailesine aitti.

Prof. Abbi, yıllarını bu antik dili öğrenmeye adamış ve 2010 yılında Büyük Boa’nın vefatıyla dili kaybetmenin üzüntüsünü yaşadı.

BBC’ye konuşan Prof. Abbi, Büyük Boa’nın hayatını kaybettiği günü “değerli bir şeyin yok oluşu” olarak hatırlıyor.

Prof. Abbi, “Bu dil diğer dillerle temas etmeyerek izole bir şekilde varlığını sürdürmüştü. Benim için çok değerliydi çünkü muhtemelen en eski dillerden biriydi” diyor.

Hint Okyanusu Tsunamisi İle Zorlu Yıllar

Prof. Abbi, Büyük Boa’nın sesini kaydeden son kişi olduğunu belirtiyor ve kayıtlarda Bo’nun “Dilimizi unutmayın” dediğini aktarıyor.

Büyük Boa’nın topluluğu 2004 yılında yaşanan Hint Okyanusu depremi ve ardından gelen tsunami felaketi nedeniyle yerinden edildi.

Prof. Abbi, topluluğun yerinden edilmesinin veri toplamayı zorlaştırdığını ve bu durumun tam bir paradoksa yol açtığını ifade ediyor.

Zamanla Büyük Boa, Prof. Abbi’ye açılmaya başladı ve onunla Strait Adası’nda uzun süre geçirmeye başladı.

Bo’nun yalnızlığını hafifletmek için sık sık şarkılar söylediği ve kuşlarla iletişim kurduğu biliniyor.

Büyük Boa’nın son yıllarında sağlık sorunları yaşadığı ve telafi edilemeyecek kadar zayıfladığı belirtiliyor.

Prof. Abbi, Bo’nun ölümünden sonra dört kabile dilini içeren ilk sözlüğü derleyerek, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan dillerin bir izini bırakmıştı.

Related Posts

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

Bakan Tekin: ‘Erken tatil yok’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların erken tatil edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Tekin TRT Haber kanalında katıldığı Özel Röportaj programında, “Kurban Bayramı nedeniyle okulların erken tatil edilmesi söz konusu olacak mı?” sorusunu yanıtlarken bunun hukuken mümkün olmadığını ve bayram tatilinden sonra okulların 2 hafta daha eğitim öğretime devam edeceğini belirtti.

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Flamengo, BCL Amerika Finalinde Şampiyon Oldu

Flamengo, 2024-25 Basketbol Şampiyonlar Ligi (BCL) Amerika finalinde Arjantin temsilcisi Boca Juniors’u 83-57 mağlup ederek turnuvadaki ikinci şampiyonluğunu kazandı. Rio de Janeiro’daki Maracanazinho Spor Salonu’nda oynanan finalde taraftarının …

KDK, Çocukların Taleplerini Hızla Çözümledi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), çocukların “kütüphanedeki içme suyu sorununun giderilmesi”, “tadilat nedeniyle kullanıma kapatılan okul bahçesinin açılması” ve “okul önüne trafik ışığı ve uyarı levhası konulması” gibi taleplerini, ilgili kurumlarla …