DAP’tan 423 Milyon TL Destek

Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi, tarımdan kalkınmaya kadar birçok alanda 15 ilde hazırlanacak projelere bu yıl 423 milyon 309 bin 879 lira destek sağlayacak.

Erzurum’da bulunan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı DAP Bölge Kalkınma İdaresi, Erzurum, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Tunceli, Van ve Sivas olmak üzere 15 kente hizmet veriyor.

Geçen yıl hayvan içme suyu hattı, tarımsal makine, süt sağım makinesi ve sera kurulumu gibi birçok alanda hazırlanan 81 projeye 376 milyon 26 bin 297 lira destek sağlayan DAP Bölge Kalkınma İdaresi, bu sürede tarımda sulama için de önemli çalışmalar yaptı.

DAP desteğiyle bu süreçte 142 kilometre sulama kanalı inşa edildi ve 95 bin 854 dekar alanın sulamaya açılması sağlandı.

Bu yıl yapılan planlamada ise 15 il için bitkisel üretim, hayvancılık, tarımsal sulama ve sosyal projelerde kullanılmak üzere 423 milyon 309 bin 879 lira destek hazırlandı. Desteklerle bu yıl kamu kurum kuruluşlarının hazırladıkları projelerde, gençlerin ve kadınların tarıma yönelmesine ilişkin hazırlanan çalışmalara daha çok kaynak ayrılması kararlaştırıldı.

“Üretim miktarı artınca, tarımda istihdam edilenlerin sayısı artacak”

DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, AA muhabirine, 2011 yılında kurulan DAP’ın, 2013 yılından itibaren destek vermeye başladığını söyledi.

Bölgenin potansiyellerini ortaya çıkarıp, kalkınma için bu potansiyelleri desteklemeyi amaçladıklarını ifade eden Demirdöğen, “Erişilebilirlik olarak tarla başı sulama, çiftçilerimiz için çok önemli. Burada amacımız, sulanabilir alanları artırarak üretim miktarını yükseltmek. Üretim miktarı artınca, tarımda istihdam edilenlerin sayısı artacak. İstihdam sayısı artınca gelir düzeyi yükselecek. Hem bölgedeki çiftçilerin bölgede kalması sağlanacak hem de geri göç başlayacak.” dedi.

Demirdöğen, çiftçiye kamu kurumları üzerinden destek verildiğini anlatarak, üreticilerin özellikle tarımsal sulama desteklerinden dolayı memnun olduğunu belirtti.

“Hedefimiz, insanların memnun oldukları için bölgede yaşamasını sağlamak”

2024-2028 eylem planında çalışmaların büyük kısmının yine tarımsal sulamaya yönelik olacağını dile getiren Demirdöğen, şunları kaydetti:

“Eğer çiftçiler bu şekilde desteklenmezse zaten hali hazırda tarımla uğraşanların yaş ortalaması 58 iken, bu sayıyı gençleştiremeyiz. Gençlerin bu alana girmediğini görüyoruz. Biz çalışmalarımızı, gençlerin tarıma yönelmesini sağlamaya yönlendirdik. Bunun için tarımsal mekanizasyona çok önem veriyoruz. Çiftçilik ağır bir iş. Ekip biçmeden paketlemeye kadar, çiftçinin tek başına alamayacağı makineleri vermeye çalışıyoruz. Ülkemizin belki de en büyük makine parkı bizim de desteğimizle Erzurum Büyükşehir Belediyesinde kuruldu. Hedefimiz, insanların mecbur oldukları için değil memnun oldukları için bu bölgede yaşamasını sağlamaktır.”

Demirdöğen, gençlerin bu alana girmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Eskiden olduğu gibi önümüzdeki yüzyılların da mesleği tarım. Gençlerde biraz algı problemi var. Tarımı biraz itibarsız iş gibi görüyorlar. Şu an 10 büyükbaş hayvan bakan bir kişi, genel müdür maaşı kadar gelir elde edebiliyor. Maliyetler yüksek dense de devletimiz birçok alanda destek veriyor. Kamu kurumlarının, gençlerin ve kadınların ön planda olduğu projeleri DAP olarak daha çok destekleyeceğiz.” diye konuştu.

Related Posts

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: Risk arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Boğaziçi Üniversitesi tarafından düzenlenen Finans Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Zirai don hadisesi önümüzdeki dönem için, başta meyve olmak üzere, işlenmemiş gıda fiyatları üzerinde yukarı yönlü riskleri artırdı.” dedi.

Malatya ve Bursa’daki bazı kuyular ile kaynaklar koruma altına alındı

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Malatya ve Bursa’nın bazı ilçe ve mahallelerine içme ve kullanma suyu temin eden kuyu ve kaynakların koruma altına alınmasını kararlaştırdı.

Koca ilçede kala kala 7-8 kişi kaldı: Bittik biz

Osmaniye’nin Kadirli ilçesindeki hal kapanma noktasına geldi. Hal esnafı iş yapamamaktan dert yanarken denetimsizlikten şikayet etti. Korsan ticarete denetim yapılmasını talep eden esnaf, “Eskiden şimdiki satışın 50- 60 katıydı, 100 katıydı belki …

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat: Emlakçılara da yetki verildi

e-Devlet üzerinden kira sözleşmesi yapabilme yetkisi emlak danışmanlarına da verildi.

MESAM’dan dikkat çeken açıklama: Düğünde çalan müziğe telif hakkı cezası yolda!

MESAM, müzik kullanılan işletmelere yönelik telif uygulamasında yeni bir döneme girildiğini duyurdu. Düğün salonları, kuaförler ve restoranlar da denetime dahil edilecek. Yapılan açıklamada amaçlarının sanatçıların haklarını korumak olduğu vurgulandı.