İmalat sektörü 13 aydır kesintisiz yavaşlıyor!

İstanbul Sanayi Odası, Nisan Ayı Türkiye İmalat PMI Sonuçlarını Açıkladı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yapılan Türkiye İmalat PMI anketinin Nisan 2025 dönemi sonuçları açıklandı. Elde edilen sonuçlara göre, imalat sektöründeki performans bir önceki aya göre değişim göstermemiş ve 47,3 seviyesinde kalmıştır. Bu durum, sektörün faaliyet koşullarındaki bozulmanın devam ettiğini göstermektedir. Nisan ayında, 13 aydır kesintisiz bir yavaşlama eğilimi yaşanmıştır. Anket verileri, 9 Nisan ile 23 Nisan sabahı arasında toplanmış ve deprem öncesinde tamamlanmıştır.

Üretimdeki Düşüşte Hafif Bir Azalma Gözlemlendi

Sektör, zorlu dış piyasa koşulları ve talepteki durgunluk nedeniyle üretiminde üst üste 13. kez yavaşlama kaydederek, iç ve dış piyasalardaki durgun talep koşullarından etkilenmiştir. Üretimdeki düşüş belirgin olsa da önceki aya göre biraz hafiflemiştir. Yeni siparişlerdeki daralma hız kesmiş olsa da, imalatçılar istihdamı ve satın alma faaliyetlerini azaltmışlardır. İstihdamdaki düşüş beşinci aya, satın alma faaliyetlerindeki düşüş ise on ikinci aya ulaşmıştır. Firmalar ayrıca stok seviyelerini azaltmışlardır.

Tedarikçi Performansında İyileşme Görüldü

Tedarikçi performansında belirgin bir iyileşme gözlenmiştir. Tedarikçilerin teslimat süreleri, üst üste ikinci ay hızlanmış ve Aralık 2022’den beri en yüksek seviyeye ulaşmıştır. Ancak, Türk lirasındaki değer kaybı ve artan ham madde maliyetleri, girdi fiyatlarını en son bir yılın en yüksek seviyesine çıkarmıştır. Bu durum, satış fiyatlarının artmasına ve nihai ürün fiyatlarının son yedi ayın en yüksek düzeyine ulaşmasına sebep olmuştur.

Sektörde İyileşme Sinyalleri Görülüyor

S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Nisan ayında Türk imalatçılarının karşılaştığı zorluklara uluslararası ekonomik belirsizliğin eklendiğini vurgulamıştır. Ancak, bazı göstergelerdeki iyileşme sinyalleri sektörün önümüzdeki aylarda büyüme bölgesine yaklaşabileceğine dair umutları artırmıştır.

Gıda Sektörü Genişleme Gösterdi

İstanbul Sanayi Odası tarafından yayımlanan Türkiye Sektörel PMI Nisan 2025 raporunda, sektörel bazda üretimde ve istihdamda bir düşüş yaşandığı belirtilmiştir. Gıda ürünleri, genişleyen tek sektör olurken, diğer sektörlerde üretim ve istihdam azalmıştır. Özellikle tekstil sektöründe yeni siparişlerde belirgin bir düşüş meydana gelmiştir. İhracat siparişlerinde ise iki sektörde artış gözlenmiş ve bu durum biraz daha olumlu bir tablo çizmiştir. Girdi fiyatlarında yaşanan artışlar arasında, en yüksek artış kara ve deniz taşıtları sektöründe ölçülmüştür.

Related Posts

Asgari ücrete ara zam açıklaması

TÜRK-İŞ’in Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrete ara zam da dahil milyonları ilgilendiren açıklamalarda bulundu. Atalay, bugün gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin “Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?” sorusuna, ilgili komisyonun …

Seyşeller’de ÜFE yükseldi

Seyşeller’de tüketici fiyat endeksi (TÜFE), 2025 yılının Nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0.08 oranında yükseldi. Bu artış, Mart ayında kaydedilen yüzde 0.04’lük düşüşün ardından geldi. Enflasyondaki bu yukarı yönlü hareketin ana nedeni, balık …

Trump’tan sert çıkış: ‘Powell hiçbir fikri olmayan bir aptal’

ABD Başkanı Donald Trump, faizleri değiştirmeyen Fed Başkanı Jerome Powell’a aptal olduğunu söyledi.

TÜRMOB’tan hükümete çağrı: Kayıt dışı ekonomi denetimle değil, reformla azalır!

TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kayıt dışı ekonomiyle mücadelenin sadece saha denetimleriyle başarıya ulaşamayacağını vurgulayarak yapısal reform ve dijital altyapı çağrısı yaptı. Kartaloğlu, vergi aflarının kayıt dışılığı körüklediğini ve kalıcı çözüm için bütüncül bir yaklaşım gerektiğini belirtti.

Ekonomik kriz deprem korkusundan büyük: Eskiden en azından gelip fiyat sorarlardı

23 Nisan günü İstanbul’da yaşanan 6.2 büyüklüğünde depremin ardından, riskli binalar tekrardan gündeme geldi. Deprem bölgesi olarak bilinen İstanbul’da özellikle yapı güvenliği açısından kırılgan bölgeler bir kez daha tedirginlik altında. Şehirde …

Pakistan ekonomisinde savaş endişesi

Pakistan Borsası’nın referans endeksi KSE 100, Perşembe günü 103.000 puana kadar geriledi. Yaşanan bu düşüşün ardından işlemler geçici olarak durduruldu. Bu, geçen ay 120.000 ile rekor kıran endekste yüzde 16’lık bir düşüş anlamına geliyor …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir