‘Kuru cilt’ böbrek hastalıklarında belirti olabilir

Böbrek Hastalıkları Cilt Sorunlarına Yol Açabilir!

Bir vakıf tarafından yapılan açıklamada, ciltteki kuruluk ve kaşıntının sadece dış etkenlerle sınırlı olmayabileceği vurgulandı.

Böbrek hastalıklarının da benzer belirtilere yol açabileceği belirtilen açıklamada, kronik böbrek hastalığının vücutta toksik maddelerin birikmesine ve cildin kurumasına neden olduğu ifade edildi. Bu durumun süregenliği durumunda, mevsimsel etkiler veya beslenme eksikliklerinin tek başına yeterli olamayabileceği bildirildi.

Açıklamada konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, böbrek hastalıklarının sessizce ilerlediğini belirtti.

Erk, cilt kuruluğunun basit bir sorun gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini ve genel sağlığı koruyabileceğini vurguladı. Yılda bir kez yapılan kan testleri ve doktor kontrollerinin böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından biri olduğuna değindi.

“Kaşıntı için en etkili tedavi böbrek naklidir”

Vakfın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen ise kronik böbrek yetersizliği ve son dönem böbrek yetersizliği durumlarında cilt kuruluğu ve kaşıntısının sıkça gözlemlenen sorunlardan olduğunu ve hastaların yaklaşık üçte birinde görüldüğünü dile getirdi.

Türkmen, hastalarda yeterli diyaliz yapılmasının önlenememesinin yoğun kaşıntıya yol açabileceğini aktararak, tedavinin vücuttaki toksik maddelerin azaltılmasını hedeflediğini belirtti.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını doğrudan etkilediğini söyledi.

Yetersiz su tüketimi ile aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdaların cildin nemini azalttığını belirten Aydın, özellikle A, C, E vitaminleri ve Omega-3 yağ asitlerinden yetersiz alımın cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Uzmanından öneriler: İdrar yolu enfeksiyonlarına karşı bu iki yöntemi uygulayın

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Ramazan Gökhan Atış, yaz aylarında artış gösteren idrar yolu enfeksiyonlarına karşı en etkili korunma yönteminin düzenli sıvı tüketimi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi olduğunu bildirdi.

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Alerjik hastalıkları olanlar için ‘polen’ uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Öğr. Üyesi İhsan Topaloğlu, ülke genelinde artan polen yoğunluğu ile ilgili çocuk, yaşlı ve alerjik hastalığı olanları uyararak, “Saat 05.00-10.00 ile saat 18.00-20.00 arasında polenin en yoğun olduğu saatlerde dışarı çıkmamalarını, kapı ve pencerelerini açmamaları, eve girdiklerinde kıyafetlerini çıkartarak banyo yapmalarını öneriyoruz” dedi.

Merdiven çıkmak bedeni ve zihni nasıl güçlendirir?

Günlük birkaç kat çıkmak, zihinsel becerileri artırabilir

E vitamininin cilde 5 faydası

E vitaminin cildi bir yandan nemlendirip onardığını bir yandan da UVB ışığını emerek güneşin zararlı etkilerine karşı koruduğunu belirten Merve Öz ‘‘Dolayısıyla güçlü bir antiaging özelliğe sahiptir’’ dedi.