Mardin Kasımiye Medresesi: Suya işlenen kadim hikâye

Mardin’in Taş Evleri ve Tarihi Medresesi: Kasımiye Medresesi

Mardin’in Mezopotamya’ya doğru akan taş evleri oldukça etkileyici ve göz alıcı. Ancak bu güzelliklerin yanı sıra camileri, kiliseleri ve manastırları da oldukça çarpıcı bir şekilde dikkat çekiyor.

Farklı Medeniyetlerin İzleri

Mardin, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Sümerlerden Hititlere, Perslerden Artuklulara ve Osmanlı’ya kadar birçok medeniyetin izleri Mardin’de hissedilmektedir. Bu farklı kültürler, halklar ve inançlar şehre benzersiz bir karakter kazandırmıştır. Mardin’in sokaklarında dolaşırken bu zengin ve köklü tarihin etkileri açıkça hissedilmektedir.

Medrese Geleneğinin İzleri: Kasımiye Medresesi

Mardin, sadece dillerin ve dinlerin buluşma noktası değil aynı zamanda uzun bir eğitim geleneğine de ev sahipliği yapmaktadır. Şehirde birçok medrese bulunmaktadır. Bu medreselerden biri de 13. yüzyılda Artuklular tarafından inşa edilmeye başlanan Kasımiye Medresesi’dir. Ancak yapımı yarım kalan medrese, 15. yüzyılda Akkoyunlu Sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde tamamlanmış ve günümüze kadar Kasımiye Medresesi olarak gelmiştir.

Medrese, 15. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar eğitim veren önemli bir merkez olmuştur. Hem dini hem de bilimsel derslerin verildiği medrese, öğrencilere farklı alanlarda eğitim imkanı sağlamıştır.

Medresede dikkat çeken önemli detaylardan biri de 2 kubbesidir. Birinde derslerin görüldüğü dershane yer alırken diğerinde yapının sahibi Kasım Cihangir’in türbesi bulunmaktadır.

Yaşamın Sembolü: Kasımiye Medresesi Havuzu

Kasımiye Medresesi, kare planlı bir şekilde tasarlanmıştır. Medreseye adım attığınız anda sizi etkileyici bir havuz karşılar. Üstü açık olarak yapılan bu havuz, İslami sembollerle doludur ve insanın yaşamı boyunca yaşadığı süreci sembolize eder.

Havuzdaki suyun akışı, insan hayatını doğumdan ölüme kadar anlatır. Havuzdan akan su Mezopotamya topraklarına ulaşırken insanın hayat yolculuğunu simgeler.

KAYNAK: HABER7

Related Posts

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

Bakan Tekin: ‘Erken tatil yok’

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okulların erken tatil edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Tekin TRT Haber kanalında katıldığı Özel Röportaj programında, “Kurban Bayramı nedeniyle okulların erken tatil edilmesi söz konusu olacak mı?” sorusunu yanıtlarken bunun hukuken mümkün olmadığını ve bayram tatilinden sonra okulların 2 hafta daha eğitim öğretime devam edeceğini belirtti.

Türkiye’de ‘Haydi Tenise’ Projesi Başlıyor

Türkiye’de çocukların tenis sporuyla tanışmasını ve tenis kültürünün yaygınlaşmasını hedefleyen “Haydi Tenise” projesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Tenis Federasyonu iş birliğinde ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın desteği ile depremden …

Boşanmalardaki Artışın Nedeni: Anlaşılmayan Beklentiler

Anlaşılmayan beklentiler boşanmaları artırdı Aile Danışmanı Selver Yazıcı: “Boşanan insanların birbirini tanımadan ve beklentilerini anlamadan evlilik kurduklarını anlıyoruz” “2023’te 173 bin olan boşanma sayısı 2024’te 187 bin oldu” “Boşanmaların …

Flamengo, BCL Amerika Finalinde Şampiyon Oldu

Flamengo, 2024-25 Basketbol Şampiyonlar Ligi (BCL) Amerika finalinde Arjantin temsilcisi Boca Juniors’u 83-57 mağlup ederek turnuvadaki ikinci şampiyonluğunu kazandı. Rio de Janeiro’daki Maracanazinho Spor Salonu’nda oynanan finalde taraftarının …

KDK, Çocukların Taleplerini Hızla Çözümledi

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), çocukların “kütüphanedeki içme suyu sorununun giderilmesi”, “tadilat nedeniyle kullanıma kapatılan okul bahçesinin açılması” ve “okul önüne trafik ışığı ve uyarı levhası konulması” gibi taleplerini, ilgili kurumlarla …