Türkiye’de üretiliyor! Litresi 2,5 milyon lira yok satıyor

Efsane Yarış Atı Baba Mevlüt’ün Spermalarına Yoğun Talep Devam Ediyor

1930’lu yıllardan bu yana Arap atı yetiştiriciliğinde öncü olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), Karacabay Tarım İşletmesi’nde yetişen ve at yarışlarının efsane ismi Caş’ın yavrularından biri olan Baba Mevlüt’e yoğun ilgi sürüyor. 2009 yılında doğan Baba Mevlüt, 2011 yılında satıldıktan sonra başarılı bir yarış hayatı geçirdi ve 2017’de TİGEM tarafından geri alındı.

Baba Mevlüt, yeni yarış atlarının üretiminde kullanılan efsane bir aygır haline geldi. Sahibini koşarken mutlu eden Baba Mevlüt’ün yavruları milyonlarca liraya alıcı bulurken, spermaları da rağbet görüyor. Bugün, başarı dolu Baba Mevlüt’ün spermaları 250 bin liradan alıcı buluyor. Hesaplamalara göre, ortalama 100 ml sperma için litresi tam 2,5 milyon liraya satılıyor.

SAFKAN ATI ARAP YETİŞTİRİCİLİĞİNİN MERKEZİ

Karacabey Tarım İşletmesi İdari Müdür Yardımcısı Ali Yağlıcı, Türkiye’de safkan Arap atı yetiştiriciliğinin temelinin 1930’lu yıllarda Karacabey harasında atalarının getirilmesiyle atıldığını belirtiyor. Yağlıcı, “Tüm Türk Arap yarış atlarının kökeni, Türkiye’ye getirilen bu aygırlar ve kısraklara dayanıyor. Türkiye’nin yarış maksatlı safkan Arap atı yetiştiriciliği, bu harada başlamıştır.” şeklinde konuştu.

ÖZEL TALEPLERE DİKKAT EDİLİYOR

Yağlıcı, 2006 yılında işletmede dondurulmuş aygır sperma üretim laboratuvarının kurulduğunu hatırlatarak, laboratuvarın amacının, efsanevi aygır Caş’ın genetik materyalini korumak ve ileride kullanmak olduğunu ifade etti. Halen, Caş’ın dondurulmuş sperması bulunsa da satılmıyor. Yaklaşık 40 aygırın spermalarını satarak muhafaza ettiklerini belirten Yağlıcı, “Geçmişte, yurt dışına da sperma satışı gerçekleştirdik. Gelen talepleri inceler, kısrakların uygunluğunu kontrol ederiz. Eğer şartlar uygunsa, talebe göre spermaları satarız.” şeklinde konuştu.

Efsane yarış atı Caş’ın ün yapmış yavrusu Baba Mevlüt’ün spermalarına olan talebin yüksek olduğunu vurgulayan Yağlıcı, “Bir doz spermanın fiyatı 250 bin lira. Baba Mevlüt’ten yavru sahibi olmak isteyenler, başvurularını yapar, ücretlerini ödeyip spermalarını alırlar. Taze spermaları verir ve yavru garantisi sunarız” açıklamasında bulundu.

Yağlıcı, laboratuvarda muhafaza edilen spermaların talep olması halinde satıldığını belirterek, “Hayatta olan aygırların spermlerini satarız ancak ölmüş olanların spermleri gelecek için korunur” dedi.

Related Posts

CHP’li Karabat: Mehmet Şimşek tarihe “cuntanın mali ayağı” diye geçecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i ekonomi politikaları üzerinden sert sözlerle eleştirdi. Sosyal medya platformu X üzerinden açıklama yapan Karabat, “Mehmet Şimşek tarihe …

70 yıllık kozmetik devi finansal darboğazda: Yeniden iflas sürecine girdi

Türkiye’nin köklü kozmetik markalarından Hunca, yaşadığı mali sıkıntılar nedeniyle konkordato talebinde bulundu. 1957 yılında kurulan ve zamanla geniş ürün gamıyla uluslararası arenada da bilinir hale gelen şirket, ekonomik dalgalanmalar ve yüksek …

Emeklinin gözü temmuz zammında, promosyonlar 35 bin TL’ye dayanabilir

“Emekli, bankanın kredi kartı, otomatik fatura ödeme gibi ürünlerini kullanmazsa ek promosyondan yararlanamıyor”

Danıştay kararı açıklandı: Yemek kartlarında yeni dönem!

Danıştay yemek kartlarıyla ilgili tartışmalara son noktayı koyan karar açıklandı. Yeni düzenleme kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. İşte ayrıntılar…

Afyon Pastırması AB’den tescil aldı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Afyon Pastırması Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili aldığını açıkladı.

Konut tercihlerinde yeni dönem başladı: Yatırımcılar bu dairelere ilgi göstermeye başladı

23 Nisan tarihinde meydana gelen İstanbul depremi, konut tercihlerinde köklü bir değişikliğe yol açtı. Artık alıcılar, evlerin metrekaresi, konumu ve sunduğu imkanlar yerine, öncelikli olarak binanın depreme dayanıklılığı ve zemin yapısını araştırmaya başladı. Güvenli ve sağlam yapılar, alıcıların ilk tercihleri arasında yer alırken, yatırımcılar da özellikle 1+1 dairelere yoğun ilgi göstermeye başladı.